Dobrovoľníkom odovzdali ocenenie Krajské srdce na dlani 2011

02.12.2011 Prešov

Prešov 2. decembra (TASR) - Prešovské dobrovoľnícke centrum (PDC) už po desiaty raz oceňovalo jednotlivcov i kolektívy, ktoré sa v Prešovskom kraji aktívne zapájajú do dobrovoľníckej činnosti. Cenu Krajské srdce na dlani si vo štvrtok (1. 12.) v Divadle Jonáša Záborského v Prešove prevzalo deväť jednotlivcov a jeden kolektív.
\"Dôvod, prečo sa ich snažíme morálne oceniť, je od začiatku ten istý. Tí ľudia urobili viac, ako je ich povinnosť, viac, ako je občianska angažovanosť, a robia to niekoľko rokov,\" povedala pre TASR koordinátorka PDC Juliana Hajduková.
Zdôraznila, že ocenení sa angažujú v mnohých oblastiach ako napríklad pomoc ľuďom so zdravotným postihnutím, sociálne odkázaným, ochrana prírody a kultúrnych pamiatok či práca s mládežou. Medzi ocenenými boli ľudia rôzneho veku, čo môže byť podľa Hajdukovej výraznou inšpiráciou pre ich okolie.
Hodnotiaca komisia dostala v tomto roku celkove 24 nominácií na ocenenie. Cenu udelili Terézii Baníkovej z Prešova, Ladislavovi Bohušovi z Humenného, Kataríne Pirohovej z Veľkého Šariša, Marte Svitanovej zo Starej Ľubovne a Martinovi Sárossymu z Veľkého Šariša.
Sárossy je organizátorom dobrovoľníckej činnosti na Šarišskom hrade. Cenu získal za mimoriadne nápady, ktoré sa výrazne podpísali pod záchranu tejto národnej kultúrnej pamiatky.
\"To ocenenie bolo naozaj milým poďakovaním, ale určite nie jednotlivcovi, ale množstvu ľudí, ktorí na hrade odviedli kus dobrej roboty. Teším sa, že odkedy sme na hrade rozbehli túto akciu, stále k nám prichádzajú noví zanietení ľudia,\" povedal ocenený.
Hajduková uviedla, že komisia ocenila aj kolektív študentiek Prešovskej univerzity - Danica Adamčíková, Peter Germuška, Lýdia Koňaková a Ľudmila Koscelníková. Okrem toho udelili ďalšie štyri mimoriadne ceny, ktoré si prevzali Vladimír Fedor z Vranova nad Topľou, Prešovčan Martin Matejka, Mária Pajzinková zo Svidníka a Gabriela Vinárová z Levoče.
 

Vyberte región